Twee mensen hand in hand

‘Als pleegouder moet je leren op jezelf te vertrouwen’

06 november 2023
Meer voor Elkaar, Nieuws

“Ze is ontzettend lief en hoort gewoon bij ons gezin, maar we hebben een intensieve periode achter de rug.” Simone en haar man werden zeven jaar geleden pleegouders van Myrthe, toen dertien. Niet alle kinderen die pleegzorg nodig hebben, vinden zo’n liefdevolle plek. In de Week van de Pleegzorg, van 1 tot en met 8 november, wordt speciaal aandacht gevraagd voor het tekort aan pleeggezinnen voor oudere kinderen.

“Myrthe kenden we uit de vriendengroep van onze zoon. Ze kwam weleens bij ons thuis en we wisten dat ze op allerlei plekken had gewoond: in een pleeggezin, bij een tante, in de crisisopvang, in een gezinsvervangend tehuis. Op een gegeven moment vertelde mijn zoon dat ze weer was weggelopen en over straat zwierf. Kon ze niet bij ons? ‘Laat maar komen’, zei ik. Waarom? Tja, zo staan wij in het leven. Eigenlijk altijd in de stand van helpen.”

Tekort aan pleeggezinnen

Simone (54) vertelt over haar ervaringen als pleegouder van Myrthe. In Nederland is er een tekort aan gezinnen waar kinderen tijdelijk terechtkunnen. Pleegzorg is er in verschillende vormen. In deeltijd - voor enkele dagen per week of één of meerdere weekenden per maand. Crisispleegzorg is er voor acute crisissituaties. En er zijn pleeggezinnen zoals dat van Simone, waar kinderen voor langere tijd blijven en opgroeien.

Vrijgevochten

Simone: “Ik heb die avond de politie en haar voogd gebeld om te vertellen dat Myrthe bij ons was. Na een paar dagen hebben we haar gevraagd wat ze wilde. Ze wilde graag bij ons blijven, dus toen hebben we het officieel gemaakt. Ik heb er nooit spijt van gehad, maar het was een traject van vallen en opstaan. Mythe was vrijgevochten, echt een straatkind, en ik ben toch wel een ouderwetse moeder. Ik wilde weten waar ze was, wat ze deed, hoe laat ze thuiskwam.”

Behoefte aan structuur

“Myrthe is een paar keer weggelopen, maar kwam gelukkig steeds terug. Ze had duidelijk behoefte aan structuur, maar tegelijk benauwde dat haar. Eén keer hebben we het gevoel gehad dat het niet langer ging. Toen is ze naar een fasehuis (voor begeleid wonen, red) gegaan, maar ook daar liep ze weg. ‘Het ligt dus niet aan mij’, dacht ik, toch een beetje opgelucht. ‘En wat ze daar voor haar doen, kan ik óók.’ Toen hebben we haar weer in huis genomen.”

Je hoofd gebruiken

“Je moet als pleegouder ook leren op jezelf te vertrouwen. Je eigen kinderen ken je door en door, de opvoeding gaat bij wijze van spreken vanuit je onderbuik. Bij Myrthe moest ik veel meer mijn hoofd gebruiken. Je moet leren soms op je handen te zitten, iemand maar even te láten. Erop vertrouwen dat het wel goed komt. Het belangrijkste is rust en veiligheid bieden. Laten weten dat iemand altijd kan terugkomen.”

Naar Valencia

“Een tijdje geleden vertelde ze dat ze heel lang een stemmetje in haar hoofd heeft gehad dat zei ‘je kunt maar beter weggaan, je bent alleen maar een last.’ Gelukkig gaat het sinds anderhalf jaar heel goed met haar. Ze heeft een mbo niveau 2- en niveau 3-opleiding afgerond en doet nu een niveau 4-opleiding. Ik heb twee zoons, dus een pleegdochter in huis vind ik gezellig. We gaan samen winkelen en zijn net een paar dagen naar Valencia geweest.”

In de Week van de Pleegzorg, van 1 tot en met 8 november, wordt speciaal aandacht gevraagd voor het tekort aan pleeggezinnen voor oudere kinderen. Foto: Shutterstock

Stevig in je schoenen

“Als pleegouder moet je redelijk stevig in je schoenen staan, en je relatie moet tegen een stootje kunnen. Het kind moet een beetje bij de gezinssamenstelling passen, en je eigen kinderen moeten er vanzelfsprekend achterstaan. Tot slot moet je niet bang zijn om de hulp van de pleegzorgbegeleider in te schakelen als dat nodig is. Dat heb ik in het begin te weinig gedaan. Maar ik ben blij dat we hebben volgehouden, ook toen het moeilijk was.”

Interesse?

Pleegzorg Nederlandexterne-link-icoon is op zoek naar lieve, betrokken gezinnen die van hun huis een tweede thuis willen maken. Vooral voor kinderen boven de 8 jaar. Ook alleenstaanden en mensen zonder kinderen kunnen pleegouder worden. “Want”, zo zegt Charlotte van der Meij, wethouder Zorg en Welzijn in Haarlemmermeer: “Opgroeiende kinderen hebben zo'n stabiele en veilige omgeving hard nodig! Hoe waardevol is het dan dat je als pleeggezinnen een tweede thuis kunt bieden aan kinderen en jongeren. Ook alleenstaanden en mensen zonder kinderen kunnen pleegouder worden. Fulltime én parttime (bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie) kun je als pleegouder van grote betekenis zijn.” Interesse? Laat je vrijblijvend informeren. In de gemeente Haarlemmermeer zijn vier organisaties voor pleegzorg: Kenter Jeugdhulpexterne-link-icoon, Levvel,externe-link-icoonWSGVexterne-link-icoon en Timonexterne-link-icoon. Zij werven, screenen, matchen en begeleiden pleegouders. Op de websites van deze organisaties staat wanneer er informatieavonden zijn.

Vanwege hun privacy zijn de namen van Simone en Myrthe gefingeerd.