Column | Rijke historie

07 mei 2024
Column burgemeester

De komende week mag ik bij twee verschillende gelegenheden ondernemers uit Taiwan en uit Japan toespreken. Ik grijp dit soort gelegenheden altijd aan om te vertellen over de rijke geschiedenis van Haarlemmermeer. Want hoewel we een relatief jonge gemeente zijn, hebben onze polders een eeuwenoude geschiedenis.

Wist u dat we in het noordelijk deel van de gemeente (Spaarndam) zo’n 5000 jaar geleden nog aan zee lagen? En dat het kerkje Stompe Toren het oudste kerkje is van de provincie Noord-Holland? De kerk is gebouwd op een landwal, de eerste bewoners vestigden zich daar in de 11e eeuw.

Wat korter geleden, in 1573, vond op het Haarlemmermeer een ware zeeslag plaats. De Watergeuzen vochten tegen de Spanjaarden. Ze hadden die dag letterlijk de wind tegen en verloren de slag. Ze hebben zich uitgeput moeten overgeven aan de Spanjaarden. Nog weer langer geleden was er nog helemaal geen Haarlemmermeer, maar lag hier een veenmoeras. We weten dat hier zo rond 40 na Christus Romeinen hebben vertoefd.

Toen de gemeente Haarlemmermeer werd gesticht in 1855, drie jaar na de drooglegging van het Haarlemmermeer, waren er zo’n 3000 inwoners. Inmiddels zijn er bijna 163.000 inwoners en we groeien naar 200.000 inwoners. We horen bij de 15 grootste gemeenten in Nederland. Bijna de helft van alle inwoners woont in Hoofddorp: 75.000 mensen.

Ik zie op Facebook vaak discussie: is Hoofddorp nu een stad of een dorp? Stadsrechten zijn al 200 jaar geleden afgeschaft. Bovendien hebben lang niet alle steden stadsrechten. Haarlem en Den Haag zijn daar voorbeelden van. De grens tussen dorp en stad ligt rond de 25.000 inwoners. Met 75.000 inwoners is Hoofddorp dus echt een stad geworden. Maar om nu Hoofddorp Hoofdstad te gaan noemen… dan krijgen we waarschijnlijk gedoe met de buren.